Leerlingen in de onderbouw van het vmbo op speelse wijze prikkelen meer te bewegen, dat was het doel van dit project in de Haarlemmermeer. Via kennismakingslessen kwamen de jongeren in beeld die wat extra stimulans konden gebruiken. Het gaat uiteindelijk om een ‘warme band’.

Kinderen die de overstap maken naar het voortgezet onderwijs, stoppen soms met sporten. Een nieuwe fase in het leven breekt aan. Veel dingen die je als basisscholier nog vanzelfsprekend vond, krijgen een andere betekenis. Joost Groenewegen van Team Sportservice Haarlemmermeer ziet het regelmatig gebeuren. ‘Misschien deed je in groep 8 nog aan sport omdat je het nu eenmaal gewend was. In de brugklas is het opeens niet meer zo stoer. Of je dénkt dat het niet stoer is. Als puber wil je vooral niet dat anderen iets gek vinden.’ Uit vragenlijsten bleek wat het voor jonge vmbo’ers lastig maakt te blijven sporten. De belangrijkste belemmeringen: wennen na de basisschool, te druk met huiswerk, liever chillen met vrienden en andere interesses dan voorheen.

Een interview met

Lisette van Dee

Pauzesport-aanbieder

‘Niet alleen rondhangen, ook even een frisse neus’

Lees verder

Waar loop je warm voor?

Het idee was om vooral de inactieve leerlingen te betrekken. Deze groep kwam naar voren door alle leerlingen een fittest af te nemen, vertelt Groenewegen. Met de groep die minder goed scoorde en volgens de vragenlijst ook weinig bewoog, zijn kennismakingsgesprekken gevoerd. In zo’n gesprek werd al snel duidelijk waarom een leerling wel of niet gemotiveerd is te bewegen of te sporten. Met motiverende gespreksvoering is verder uitgediept waar ze misschien wél warm voor zouden lopen. De volgende stap waren kennismakingslessen, met bijdragen vanuit deelnemende sportverenigingen. De leerlingen konden van alles uitproberen, van judo of tennis tot CrossFit – een combinatie van gewichtheffen, atletiek en gymnastiek – en trampolinespringen. Terwijl ze intussen op school konden meedoen met Pauzesport.

Uit de leerling zelf

Cruciaal is de persoonlijke benadering met stimulerende gesprekken, aldus Groenewegen. ‘De docenten en de begeleiders van sportverenigingen hebben een tweedaagse cursus in motiverende gespreksvoering gehad. Het is niet genoeg om jongeren zomaar wat beweegmogelijkheden voor te schotelen. Het gaat erom echt met ze te praten, een warme band met ze aan te gaan. Dan kun je in gesprek komen over hun intrinsieke motivatie om te bewegen. Wat zoekt een leerling? Het werkt alleen als het ook echt uit hem- of haarzelf komt.’ Die ‘warme band’ is minstens zo belangrijk voor het behoud van het netwerk. Zodat de gymdocenten blijvend korte lijntjes hebben met de verenigingen waar hun leerlingen kunnen sporten.

Tip

‘Laat iedereen zijn of haar rol kiezen en stem dat onderling af. Zo weet je wat je aan elkaar kunt hebben.’

Project

Maki Nieuw-Vennep

Verder lezen of kijken

Webpagina voor jongeren

Webpagina voor gemeenten, maatschappelijke organisaties, onderwijs en sportorganisaties

colofon

Project

Jonge vmbo’ers gericht motiveren (weer) te gaan sporten

JILIB

Ga naar artikel: CoverGa naar artikel: VoorwoordGa naar artikel: Bewegen met Plezier NieuwegeinGa naar artikel: Column Bart HuizingGa naar artikel: Feiten & cijfersGa naar artikel: Cool 2B Fit KerkradeGa naar artikel: Column Yrsa WagemakerGa naar artikel: Meer bewegen door jonge kinderen EnschedeGa naar artikel: Tips & trucsGa naar artikel: Kerngezond AppingedamGa naar artikel: Column Frits OosterveldGa naar artikel: ClubFit GO! ArnhemGa naar artikel: Tijdlijn SportimpulsGa naar artikel: Jong Gesport, Altijd Gezond AlmereGa naar artikel: Steun bij ouders betrekken en monitorenGa naar artikel: Sportloket FrieslandGa naar artikel: Fitte Start SchagenGa naar artikel: Column Jack KammingaGa naar artikel: Maki Nieuw-VennepGa naar artikel: Colofon