In Groningen hebben sportconsulenten allemaal hun vaste gemeenten. Daardoor raak je echt verbonden met de lokale partners. Zo kom ik al twintig jaar in de gemeenten die sinds 2018 Westerwolde vormen. Ik ken er iedereen en kan zo makkelijk verbindingen leggen. Ik pak een proactieve rol, maar geef de mensen die met sport bezig zijn veel ruimte met initiatieven te komen.

Met de Sportdorpen probeer je te komen tot vernieuwende sport- en beweegactiviteiten in de buurt. Deze activiteiten breng je vervolgens onder bij bestaande organisaties. Kaboutervoetbal voor de kleintjes – ooit een idee vanuit voetbalbond KNVB – is inmiddels wel ingeburgerd. Maar in gemeenten met veel ouderen is juist winst te behalen met walking voetbal, waarbij spelers niet rennen maar gewoon lopen. Lang niet iedere club is daar zomaar voor in. Vanuit een Sportdorp kun je dan nét dat zetje geven. 

Door regelmatig te komen buurten, hou je de energie levend

Sportimpuls heeft veel vernieuwing mogelijk gemaakt. Vanuit mijn rol probeer ik altijd connectie te houden, ook na afloop van een project. Door regelmatig bij een school of een vereniging te buurten, hou je de energie levend. Een gemeente als Westerwolde ziet daarvan ook duidelijk het belang. Ik heb er per week maar liefst tien uur voor mijn rondjes langs de velden.

Volgende

In de provincie Groningen veranderen veel regio’s sterk. Als er minder jonge mensen zijn, moet je kansen grijpen met andere groepen. In veel gemeenten is meer dan de helft al ouder dan 50. Misschien verdwijnt de basisschool in een dorp, maar dan is er altijd nog de sportclub voor de verbinding. Als je oud-leden weer terug weet te winnen, heb je dubbele winst. Zij gaan weer meer bewegen. En de club krijgt een mooie rol in duurzame sociale cohesie.

Jack Kamminga

Sportconsulent Huis voor de Sport Groningen

Jack Kamminga

Duurzame

relaties

Jack Kamminga reist in de provincie Groningen stad en land af om lokale partners en gemeenten te ondersteunen bij sport- en beweegstimulering. Sportdorp is een van de interventies waarmee hij werkt. Langjarige relaties ‘in het veld’ zorgen voor continuïteit.

Column