Motivatie, welzijn en talent
Leestijd: 3 minuten
In deze rubriek vind je de laatste cijfers, interessante bijeenkomsten, onderzoek of relevante andere informatie over de zorg voor jeugd. En natuurlijk de link naar de nieuwste ZonMw-videopodcast!
KORTKORTKORT

50%
50% van de kinderen met een ouder die psychische of verslavingsproblemen heeft, loopt kans zelf óók psychische klachten te ontwikkelen. Deze kinderen van ouders met psychische problemen (KOPP) of van ouders met een verslaving (KOV) kunnen een luisterend oor en net dat beetje extra begrip of ondersteuning goed gebruiken. Omdat in elke klas gemiddeld 5 KOPP/KOV-kinderen zitten, ontwikkelden 3 ervaringsdeskundigen Wolkenkaarten voor professionals in het onderwijs, met hulp van het UMCG en ZonMw. De vragenkaarten voor individueel en klassikaal gebruik bevatten thema’s als school, vrije tijd, thuis, welbevinden en steun.
Lees het
interview over
welbevinden
en steun

Gezond schoolklimaat met JGZ
Een positief schoolklimaat is de basis voor kinderen en jongeren om zich goed te voelen en te presteren op school. De jeugdgezondheidszorg (JGZ) kan onderwijsinstellingen daarbij ondersteunen. Zo kan de JGZ bij ziekteverzuim of pesten adviezen geven over een goede sfeer op school en gezond beleid. Het onderwijs is voor de JGZ weer een belangrijke partner in het signaleren van vragen of problemen bij jeugd. Hierbij kan gebruik gemaakt worden van e-zines voor ouders, keuzekaarten voor gesprekken met kinderen of bijvoorbeeld de waaier voor praktische handvatten.
Lees meer en ontdek tools voor het onderwijs op de website Thema Gezond op school | ZonMw

Ruimte voor contact helpt leerling verder
Ervaart een leerling of scholier gevoelens van angst of somberheid? De reflex is dan vaak: (externe) hulp inschakelen. Maar de jeugdhulp stroomt over, gemeenten hebben geldtekort en heeft een kind of jongere niet veel meer baat bij iets anders? In de videopodcast ‘Ruimte voor contact helpt leerling’ praat presentator Merel van Dorp met 2 professionals betrokken bij de pilot Angst en Depressie op school van de RKJ IJsselland Samen Normaliseren. Ontwikkelingspsycholoog, bedrijfskundige en onderwijswetenschapper Bert Wienen was senior projectleider van deze pilot en pleit ervoor om terug te gaan naar de pedagogische basis. Hij gaat in gesprek met Sanne de Kreij, die als jeugdarts bij GGD IJsselland leerlingbegeleiders, mentoren en andere onderwijsmedewerkers ondersteunt bij de begeleiding van leerlingen met vragen.
Beluister of bekijk de video-podcast

Rolmodel en (sport)talent
Geen gewone sportvereniging, welzijnsorganisatie of huiswerkinstituut. Dat is Tripple ThreaT, opgericht door Okrah Donkor, die zich in zijn jeugd in een achterstandswijk niet gehoord en onbegrepen voelde. Met de TTT community ontdekken jongeren hun (sport)talent, krijgen ze vertrouwen in zichzelf en worden ze zelf rolmodel om het verschil te maken in hun eigen omgeving. De RKJ Noord-Holland onderzocht in een leeratelier hoe deze methodiek bijdraagt aan empowerment van jongeren. Na een start met zondagse basketbalwedstrijdjes is de community voor jongeren tussen de 6 en 21 jaar uitgegroeid tot 26 basketbalteams, een zaalvoetbalclub, huiswerkbegeleiding, kapperszaak en media-afdeling. TTT organiseert activiteiten in Haarlem, Amsterdam, Alkmaar en Harderwijk.
Bekijk de site van TTT op stichting.triplethreat.nl
Lees wat Sportinnovator schrijft over de stichting
Ontdek hoe Triple Threat bijdraagt aan empowerment van jongeren

Toolkit welzijn voor studenten
Drank, studiestress en eenzaamheid. Hoe studentenverenigingen het welzijn van studenten kunnen versterken, is te vinden in de toolkit, met uitleg. Een groep mbo-, hbo- en wo-studenten uit Utrecht, Tilburg en Leiden ontwikkelden deze Welzijnswijzer.

Les door studenten zelf
Burgerschapsonderwijs maar dan van een klasgenoot. Het instrument Student aan Zet helpt docenten om lessen in co-creatie met mbo niveau 2-studenten te verzorgen, over onderwerpen en op de manier die voor hen aansprekend is. Lees het promotieonderzoek vanuit Mosa, academische werkplaats publieke gezondheid, en de Werkplaats Trendbreuk MBO-studenten gaan voor een kansrijke toekomst! - Werkplaatsen Jeugd.

Zelfgestuurd leren
Als leerlingen zelf regie nemen over hun leerproces, raken zij meer gemotiveerd, ze hebben meer plezier in leren en zien er vaker het nut van in. RKJ Jeugd en Gezin Centraal onderzocht hoe zelfgestuurd leren eruit kan zien en waarom het tot betere leerprestaties leidt. Docenten vinden het nog wel lastig hoe ze dat in de praktijk vormgeven.
Lees meer over zelfgestuurd leren en RKJ Jeugd en Gezin Centraal
Ontdek in de handout hoe zelfgestuurd leren eruit ziet
Lees de rapportage van een casestudy