Nieuws: van veerkracht tot vodcast

Leestijd: 3 minuten

In deze rubriek vind je de laatste nieuwtjes, interessante bijeenkomsten, onderzoek of relevante andere informatie over de zorg voor jeugd. En natuurlijk de link naar de ZonMw-videopodcast!

 KORTKORTKORT

Blijf up-to-date

De werkplaatsen jeugd publiceren regelmatig resultaten uit onderzoek en hoe deze ingezet (kunnen) worden in de praktijk. Ook organiseren zij evenementen en bijeenkomsten. Weten wat er speelt in jouw regio of op andere plekken in Nederland rond het verbeteren van hulp aan jeugd?

Bezoek www.werkplaatsen­jeugd.nl 

Bezoek
de website van

Hogeschool
Viaa

Conferentie Leerkring normaliseren

Welk gedrag of problemen kun je als ‘normaal’ beschouwen? En hoe begeleid je jongeren met problemen zoveel mogelijk in hun eigen leefwereld?

Normaliseren is bij veel werkplaatsen een belangrijk thema. Om de opgedane kennis en ervaring verder te brengen, hebben 9 werkplaatsen hun krachten gebundeld en starten een leerkring rond normaliseren. Lees in hun gezamenlijke notitie hoe zij komende periode binnen hun werkplaatsen aan de slag gaan met hun visie op normaliseren.

Op 6 maart 2025 organiseert de leerkring een conferentie over Normaliseren en het versterken van het gewone leven.

App biedt jongere inspraak in zorg

Wat gaat er gebeuren, hoe wil ik dat de zorg eruit ziet en past dat bij wie ik ben? Labels en protocollen sluiten vaak niet aan bij de leefwereld en individuele behoeften van een jongere. Daarom is de app iamYu ontwikkeld door de werkplaats Inside Out. De app helpt jongeren om met de professional te bepalen hoe hun ontwikkelproces eruit moet komen te zien en welke monitoring en behandeling daarbij past. Eerder werd de app al 3e bij de Medische Inspirator Prijs van ZonMw.

Onderzoeksgroep
INCLU-ZIE

4 hogescholen werken samen om ervoor te zorgen dat tenminste 50% van de zorg in de leefomgeving van kinderen en jongeren wordt georganiseerd. De onderzoeksgroep, INCLU-ZIE, bestaande uit lectoraten van de Hogeschool Windesheim, Haagse Hogeschool, Hogeschool Utrecht en Hogeschool Leiden willen dat er meer vanuit de jongerencontext en pedagogische relatie wordt gedacht en gedaan, en minder vanuit de huidige medische insteek. Dit doet de groep door ervarings-, praktijk- en wetenschappelijke kennis te bundelen en te werken aan innovatieve onderzoeksmethoden, een betere kennisinfrastructuur en het aanzwengelen van het maatschappelijke debat.


Reflectiewijzer

Hoe weegt mijn perspectief mee in dit besluit voor het kind? Wat vind ik achteraf van hoe ik handelde? Reflecteren is belangrijk voor jeugdprofessionals. Dereflectiewijzer, ontwikkeld door het Regionaal Leernetwerk Jeugd Utrecht nodigt uit om je eigen ideeën en die van anderen te onderzoeken. En te kijken op welke manier die een ander licht kunnen werpen op een besluit of situatie. Daarmee bevordert het reflectie en dus de professionaliteit en effectiviteit van hulp. Het bestaat uit een poster, uitleg, een PowerPoint en hand-out, die bruikbaar zijn tijdens bijvoorbeeld casuïstiekbespreking, intervisie, coaching of in het onderwijs.

 Reflectiewijzer voor jeugdprofessionals