Column

Nieuws: geen ongeluk gebeurd!

Leestijd: 2,5 minuten

‘Aanhanger met vakantiehuis stopt net op tijd voor viaduct.’ Ik las het krantenbericht met verbazing. Was dat nou nieuws? Maar het zette me wel aan het denken. Ik rekende uit wat het had gekost als de aanhanger, het vakantiehuis en viaduct schade hadden opgelopen: ongetwijfeld tienduizenden euro’s.

Janneke Metselaar is lector Zorg voor Jeugd aan NHL Stenden Hogeschool. Deze wisselcolumn biedt telkens een net iets andere kijk op onderzoek en de praktijk in de jeugdsector.

Succes claimen

We moeten onze successen in preventie dus meer claimen. Niet afwachten tot het misgaat en dan constateren wat dat allemaal kost. Als je iets voorkomen hebt, dan gebeurt het niet – goed nieuws! Markeer dat, benoem het en sta er samen bij stil.

Een kind redden uit een gevaarlijke of nare situatie maakt veel adrenaline los. Een opbeurend gesprek doet dat een stuk minder. Toch kan die gewone connectie die je maakt erg betekenisvol en soms zelfs doorslaggevend zijn in het leven van kinderen en gezinnen. In plaats van zware zorg bieden als het helemaal uit de hand is gelopen. Met de betrokkenen in het jeugdveld, zoals in de werkplaatsen, is het fundament aanwezig om eerder stil te staan bij de succesvolle momenten in het versterken van het gewone leven.

Pas op de plaats

Hetzelfde geldt voor onderzoekers: die willen op een abstracter niveau een probleem, actie en gevolg meten. Van het voorbeeld van de aanhanger leer ik dat het inzicht biedt om even pas op de plaats te maken en vanuit meerdere perspectieven te kijken wat er is voorkomen of versterkt. Waarschijnlijk is dat op het eerste gezicht weinig spectaculair, maar bij nadere inspectie wel degelijk goed nieuws.

KENNISMAGAZINE JEUGD is een uitgave van ZonMw in samenwerking met de regionale kenniswerkplaatsen jeugd. Deze werkplaatsen verbeterden in de afgelopen jaren op lokaal en regionaal niveau de zorg voor jeugd. De kracht van deze werkplaatsen is  doorlopend, gelijkwaardig samenwerken, leren en verbeteren. Met als doel: bijdragen aan het gezond, veilig en kansrijk opgroeien van kinderen en jongeren.

De 5 digitale edities met elk een eigen thema delen de opbrengsten uit het ZonMw-programma Regionale Kenniswerkplaatsen Jeugd en andere ZonMw-programma’s. Zodat professionals en beleidsmedewerkers die werken met kinderen, jongeren en hun gezinnen aan de slag kunnen met deze nieuwe werkwijzen, innovaties, methodieken en tools. Vragen of opmerkingen? Mail naar werkplaatsenjeugd@zonmw.nl

Editie 1

Versterken van het gewone leven

­Eén van de transformatiedoelen in de Jeugdwet is normaliseren, ontzorgen en de-medicaliseren. De regionale kenniswerkplaatsen jeugd onderzochten en onderzoeken hoe je ‘het gewone leven’ – met al zijn bijzonderheden – versterkt, wat je daarbij tegenkomt en wat het oplevert. Lees en raak geïnspireerd in dit magazine om zelf aan de slag te kunnen!